hu | en
A Mona Lisa elrablása
2024. 06. 13.

A Mona Lisa, Leonardo da Vinci híres festménye, az egyik legismertebb műalkotás a világon. A Louvre múzeumban található Párizsban, és évente több millió látogatót vonz. Azonban kevesen tudják, hogy ez a remekmű egyszer majdnem örökre eltűnt. 1911-ben egy merész tolvaj ellopta a festményt, ami nem csak művészeti körökben, hanem világszerte hatalmas szenzációt keltett.

Mona Lisa

A lopás napja

1911 augusztus 21-e hétfő reggelén Vincenzo Peruggia, egy olasz származású festő, aki korábban a múzeumban dolgozott, takarítónak öltözve belépett a múzeumba, senki sem sejtette, hogy történelmet fog írni. Peruggia egyszerűen levette a Mona Lisát a falról, majd elrejtette a ruhája alatt és kisétált a múzeumból.

A nevezetes napon a Louvre zárva volt, ami lehetőséget adott Peruggiának a zavartalan munkára. A festményt egy raktárhelyiségben rejtette el, és amikor úgy érezte, hogy biztonságban van, egy régi takaróba csomagolta és egyszerűen kivitte az épületből. 

A festmény eltűnését csak másnap reggel vették észre. Azonnal pánik tört ki a múzeumban, és az ügy gyorsan a nemzetközi sajtó figyelmébe került. A francia rendőrség és az Interpol is azonnal nyomozásba kezdett. A tolvaj után való kutatás során számos gyanúsítottat tartóztattak le, köztük a híres művészt, Pablo Picassot is, aki akkoriban Párizsban élt. Végül azonban kiderült, hogy ő ártatlan, csupán költő barátja Apollinaire vallott rá és ő is csak azért, hogy festőként rész legyen ennek a szürreális történetnek.

A rendőrség több mint két évig nyomozott, és közben számtalan elmélet és találgatás látott napvilágot a festmény hollétéről. A sajtó folyamatosan cikkezett az esetről, és a Mona Lisa elrablása világszerte beszédtéma lett. Érdekes módon a Louvre látogatóinak száma még meg is nőtt leghíresebb festményének eltűnése után, mivel sokan csak azért mentek, hogy lássák a festmény üres helyét.

 

Tolvaj és hazafi

Vincenzo Peruggia elmondása szerint hazafiságból cselekedett. Úgy vélte, hogy a Mona Lisa jogosan az olasz népé, és vissza akarta juttatni Olaszországba, amit Napoleon elvett az olaszokltól.

(Igazság szerint a festmény Da Vinci halála után egy tanítványáé lett, aki aztán eladta I. Ferenc francia királynak. A kép így hosszú évtizedeken át uralkodói lakosztályokat díszített, majd a francia forradalom után a múzeumba került. Napoleon innen “kölcsönözte” pár évre.)
 

Több mint két évig tartotta elrejtve a festményt egy bőröndben, mielőtt megpróbálta volna eladni Firenzében egy helyi műkereskedőnek. Azonban a műkereskedő felismerte a festményt és értesítette a hatóságokat. Peruggia letartóztatását követően a Mona Lisát nagy ünnepségek közepette szállították vissza Párizsba. Míg a franciák a franciák a kép visszakerürlését ünnepelték, az olaszok a tolvajra tekintettek nemzeti hősként, aki így megúszta egy nagyon rövid  börtönbüntetéssel a kalandot.

A Mona Lisa jelentősége

A Mona Lisa elrablása még inkább növelte a festmény hírnevét és mítoszát. A történet azóta is izgatja a művészetkedvelők és történelemrajongók fantáziáját. A festmény ma már nemcsak a művészeti értéke miatt híres, a popkultúrának is szerves része lett. A Mona Lisa továbbra is a Louvre egyik legnagyobb attrakciója, és évente emberek milliói zarándokolnak el, hogy megcsodálhassák. Igaz, már golyóálló üveg mögött található, és állandóan őrzik, hogy hasonló eset ne történhessen meg.

 

Van Gogh új dimenziói - immerzív kiállít...
A méregdrága és a mérgező - Megdöbbentő ...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Párizs
Szeptember
08
Vasárnap
14:00
0
Budapest
Párizs Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Táncoló balerina
Szeptember
08
Vasárnap
14:00
0
Budapest
Táncoló balerina Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Tacsi
Szeptember
09
Hétfő
18:00
6
Budapest
Tacsi - Ismeretlen Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Nő esernyővel
Szeptember
11
Szerda
18:00
11
Budapest
Nő esernyővel - Claude Monet Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Yaquina Head-i világítótorony
Szeptember
13
Péntek
18:00
4
Budapest
Párosan is megfesthető
Yaquina Head-i világítótorony Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Szinte hihetetlen, Egerszegi Krisztina 50 éves
Szinte hihetetlen, Egerszegi Krisztina 50 éves
Párizs a festővásznon
Párizs a festővásznon
Festészeti technikák kezdőknek és haladóknak
Festészeti technikák kezdőknek és haladóknak