Csokoládé. Ét vagy tej, mindegy: a rajongók egyetértenek abban, hogy a csokoládé mindig finom: ebéd után pontot tesz az étkezés végére, este méltó lezárást ad a napnak, ha ünnepelnivaló van, fokozza a boldogságot, szívfájdalom esetén pedid segít elapasztani a könnyeket. A kézműves csokoládét aranyárban mérik az üzletekben, szerencsére, otthon is elkészítheted a saját verziódat. Nemcsak azért jó gondolat a konyhatündérkedés, mert finom a végeredmény, hanem azért is, mert az alkotás folyamata felér egy flow élménnyel. Mutatjuk, hogyan érdemes profi módon könyékig merülni a csokoládéban!
Kézműves csokoládé saját kezűleg: a hozzávalók
Sokan azt gondolják, hogy az ízbéli mennybemenetelhez csak a legjobb minőségű (és ebből adódóan költséges) csokoládéra van szükség. Jó hírünk van: a nagyobb áruházláncok saját márkás, 60-70 százalékos táblás csokoládéi tökéletesen megfelelnek a célnak, ezen kívül pedig csak habtejszínre és egy kevés vajra lesz szükséged. 30 trüffelgolyóhoz 250 gramm csokoládé (tetszőleges arányban ét és tej), 130 ml tejszín és 30 gramm vaj kell, no és persze a toppingok, amikkel majd díszíted őket.
Kézműves csokigolyó házilag: így készítsd el!
-
Egy edényben kis lángon melegítsd össze a tejszínt és a vajat.
-
Figyeld árgus szemmel: nem kell, hogy felforrjon.
-
Ha ez megvan, zuttyantsd bele az apróra vágott csokoládét, és kevergesd addig, amíg teljesen fel nem olvad.
-
Ezen a ponton megkezdheted az egyes számú menőzést, ha szeretnéd: turbózd fel az ízeket valamilyen likőrrel, reszelt narancshéjjal vagy alkohollal. (Ér többféle verziót készíteni!)
-
A masszát öntsd egy mély, de lehetőleg minél nagyobb tálkába, és száműzd a hűtőbe legalább 2 órára, amíg meg nem dermed.
-
Légy türelmes, és ne kóstolj bele.
-
Ha letelt az idő, vedd kis a masszát, és kezdődhet a gombóc gyártás.
-
Vegyél ki diónyi darabokat a keverékből, formázz belőlük golyót, és bírd ki, hogy nem nyalod le az ujjaidról a megolvadt csokoládét. Vagy ne bírd ki…:)
Ezután következik a gombócok felöltöztetése, nehogy megfázzanak szegények. Hempergetheted őket darált dióba, mandulába, pisztáciába, esetleg kókusz- vagy csokoládéreszelékbe. Ha kalandoznál egy kicsit a színes toppingok világában, keverj egy kis céklaport vagy matcha teát a kókuszreszelékhez vagy törj össze mozsárban valamilyen színes drazsét!
Papírkapszlik és hűtőlét
Az elkészült golyócskákat muffin formához hasonló, miniatűr papírkapszlikba érdemes beletenni. A nehéz rész azonban csak ezután jön: olyan helyet kell nekik találni a hűtőben, ahonnan nem tudnak kikabálni, hogy “most azonnal egyél meg!”
Segítünk: ilyen hely általában nem létezik, de hát vannak azok a napok, amikor kifejezetten jólesik még egy házi készítésű trüffel golyót bekebelezni. Meg még egyet….